Мярката за COVID сертификат, като средство за достъп до публични мероприятия

...
Мярката за COVID сертификат, като средство за достъп до публични мероприятия
Коментари Харесай

COVID сертификатът дава резултат, над 200 хил. са се ваксинирали

Мярката за COVID сертификат, като средство за достъп до обществени мероприятия дава резултат и към този момент остава. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

Наблюдава се спад при новорегистрираните с COVID-19, както и нараснал интерес към имунизация, по тази причина мярката ще остане до: „ Когато се имунизираме 90% от популацията, или когато съгласно броя на инфектираните и % на позитивните проби влезем още веднъж в зелената зона “.

" Кризата с Коронавирус е опция да се осъзнаем като нация. Въпреки проблемите и дълбочината на рецесията, има и нотки на оптимизъм в това, което става в последните дни и седмици. Откакто въведохме зеления документ, над 200 000 души са си сложили първа доза от имунизацията ", заяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. 

Кацаров благодари на включилите се към Обществения съвет по имунизации и напомни, че вълната на ковид е най-тежката до момента в България.

" Продължителността ѝ се оказа огромна. Вече сме в третия й месец, до момента в който предходните две продължаваха към два месеца. Кризата е голямо тестване пред народа ни. Тя надалеч не е единствено здравна. Има и стопански измерения освен поради засегнатите икономически действия и бизнеси, освен поради това, че хем плащаме за ваксини, хем за лекуване. Кризата има надалеч по-големи измерения, отвън здравните и стопански проблеми, които основава. Тя има и надълбоко духовно отражение ", означи още Кацаров.

Той акцентира още, че ръководенето на рецесията изисква водачество и хора, които да поемат риска и посочат пътя, по който би трябвало да се върви.

Служебният министър на опазването на здравето свика през днешния ден Националния съвет по имунизация в постройката на Министерския съвет.

Проф. Красимир Гигов означи, че е значимо да се имунизираме и напомни, че те са средство за предварителна защита на болестта. По думите му към момента не може да се сътвори така наречен групов имунитет.

Според проф. Мира Кожухарова честото тестване разрешава повече хора, носители на ковид, да бъдат открити в точния момент.

„ Тази пандемия няма да свърши с четвъртата вълна, която следим сега, и ние би трябвало занапред да почнем да мислим за идната, да сме подготвени. Така че имунизацията има голямо значение. В момента приложението в цялостна мощ на „ зеления документ “ дава тласък на доста хора да се тестват и да се изолират тези от тях, които са позитивни, което има пряк резултат върху сегашната вълна ", изясни тя.

Публичните персони, които вземат участие в съвета, също показаха поддръжката си за „ зеления “ COVID сертификат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР